Wanneer spreek je van faalangst?
Dat kan in verschillende soorten situaties aan de orde zijn. Heb je bijvoorbeeld een examen, voordracht of sollicitatiegesprek waar je buitensporig zenuwachtig voor bent? Dan kan dat faalangst zijn. Maar ook als je er tegenop ziet om beslissingen te nemen of nog erger: als je het vermijdt om bepaalde stappen te nemen, gewoon omdat je bang bent dat je de verkeerde beslissing neemt? Dan kan dat ook door faalangst komen. Je kan dan de gevolgen niet relativeren als iets niet zou lukken. En dat belemmert je om de dingen te doen die je zou willen doen en waar je misschien ook nog wel heel goed in bent. Maar het is een soort self fulfilling prophecy, dat je mislukt op gebieden waar je bang was dat je er zou mislukken.
Hoe kom je hiervan af? Dat is een vraag die belangrijk genoeg is om te stellen. Het antwoord is niet éénduidig. Dat is namelijk voor iedereen anders. Daarom kijken we, wanneer je bij me komt, ook goed in welke situaties de faalangst zich bij jou manifesteert. En we kijken waar jouw belemmeringen vandaan komen. Wat daarvan realistisch is en misschien zelfs heel goed, omdat het je verder helpt, maar ook wat je verlamt en tegenhoudt om voluit te leven. Als je dat ontdekt heb je soms de helft van het probleem al opgelost. Dan hoop ik je handvatten te kunnen geven om met meer zelfvertrouwen het leven onder ogen te kunnen zien.
Soms helpt het ook om wat te lezen over faalangst en te weten of dat op jou betrekking heeft. Kijk dan eens bij deze link: http://www.carrieretijger.nl/functioneren/ontwikkelen/jezelf-ontwikkelen/faalangst-hanteren